Hemanjiyom nedir ?
Kan damarlarının sayıca ve hacimce artması sonucu oluşan damar tümörlerine hemanjiyom adı verilir. En sık görülen damar tümörleridir. Ciltte ve karaciğer gibi iç organlarda bulunabilir. Infantil hemanjiyomlar, Cherry hemanjiyom, Konjenital hemanjiyomlar olarak üçe ayrılır. Ayrıca kapiller ve kavernöz hemanjiyomlar da vardır.
Hemanjiyom Neden oluşur?
Uzmanlar hemanjiomun neden oluştuğuyla alakalı bir fikir sahibi değiller. Ancak hemanjiomların şu durumlarla ilişkili olduğu görülmüş:
Bazen ailesel olarak geçiş yaptığı gözlenen hemanjiomlar, spontan bir şekilde de ortaya çıkabilir. Sebebini tam olarak bilemediğimiz için hemanjiomları önleme şansımız yoktur.
Hemanjiyom belirtileri nelerdir?
Ciltteki hemanjiyomlar genelde mor mavi veya koyu kırmızı renkte olabilirler. Genelde küçüktürler ancak zamanla çok büyüyebilirler. Doğumdan sonra kırmızı noktacıklar halinde bulunurlar. 2-3 haftada büyürler. Büyümesi durduktan sonra durağan faza geçerler. Bu fazda daha fazla büyümezler. Yıllar içinde kendiliğinden kaybolabilir veya sebat edebilirler.
Hemanjiyom tanısı nasıl konulur?
Gözle yapılan fizik muayene dışında herhangi bir ek tanı testine ihtiyaç yoktur. Eğer doktorunuz cildinizdeki hemanjiyomda bir anormallik fark ederse kan tahlili veya cilt biyopsisi isteyebilir.
Eğer derin bir hemanjiyomunuz varsa MR veya BT de istenebiir.
Hemanjiyom tedavi edilmezse ne olur?
Bu komplikasyonlar çok nadir görülür. Eğer hemanjiyom hızlı büyüdüyse veya boyutları çok fazlaysa daha dikkatli olmak gerekir.