Cilt kanseri genellikle cildin güneş ışınlarına en çok maruz kaldığı bölgelerde oluşur. Asıl kanserojen güneş ışığı değil içerdiği UV dalgalardır. Sıklıkla yüz, kollar, göğüs ve ellerde görülür. Ancak bu bölgeler haricinde
Cilt kanseri genellikle ilk bulgu olarak yeni ortaya çıkan ben, çil veya noktalanmalar ile kendini gösterir. Ancak her cilt kanseri aynı şekilde bulgu vermez. Cilt kanserinin tipine, hastanın yaşına göre değişkenlik gösterir.
Aktinik Keratozis
Aktinik keratozis kanser öncülü olarak da bilinir. Kabuklu veya pullanmış bir lezyon şeklinde olabilir. Vücudun her yerinde görülebilir. Örnek olarak
Bu alanlar genellikle güneşe maruz kalan alanlardır. Bahsedilen lezyonlar bazen o kadar küçüktür ki görülemezler. Dokunma ile hissedilerek fark edilir. Genellikle ciltten biraz kabarmış, pütürtülü bir yapı şeklinde hissedilir. Renk olarak genellikle kırmızıdır ancak cilt renginde veya pembemsi bir renkte de olabilir. Aktinik keratozu erken tedavi etmek önemlidir. Tedavi edilmeyen aktinik keratoz vakaları %10 oranında skuamöz hücreli cilt kanserine dönüşebilmektedir.
Bazal hücreli karsinom
Bazal hücreli karsinom adı üstünde bazal cilt hücrelerinden köken alır. Bazal hücreler cildin en üst tabakası olan epidermisin en altında yer alır. Bazal hücreli karsinom çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.
Bazal hücreli karsinomlar tespit edildiklerinde tedavisi mümkün olan hastalıklardır. Yavaş büyürler. Diğer cilt kanserleri gibi kemiklere, kaslara ve diğer iç organlara yayılım yapmazlar.
Skuamöz hücreli karsinom
Skuamöz hücreli karsinomlar çoğunlukla cildin güneşe en çok maruz kalan bölgelerinde yer alırlar. Ağız içinde ve genital bölgelerde de görülebilir. Skuamöz hücreli karsinom
Skuamöz hücreli karsinomun yaraları, yumuşak ve kaşıntılıdır. Bu yaraları kaşımak bölgede enfeksiyon gelişmesine neden olabilir.
Eğer tedavi edilmezse skuamöz hücreli karsinomlar büyüyebilir. Nadir vakalarda lenf düğümlerine ve diğer organlara sıçrama yapılabilir.