Sedef Hastalığı Kimlerde Görülür?
25 Aralık 2021
Cildinizle ilgili bilmeniz gerekenler
14 Ocak 2022

Koyu deri tipleri için; ND-Yag Lazer, daha açık kıllar için Alexandrite Lazer öneriliyor. Özellikle son zamanlarda tercih edilen Acısız Lazer Epilasyon uygulamalarında hasta daha az acı duyar ve daha geniş bir alana etki edilerek konfor arttırılır.

Lazer epilasyon yapılmaması gereken durumlar da mevcuttur. Bunlar; güneşlenme sebebiyle bronz tene sahip hastalar, izotretinoin kullanan hastalar, aktif lezyonları bulunan hastalar, gebelik ve laktasyon.

Lazer epilasyon öncesi hasta mutlaka bilgilendirilmelidir. Polikistik over sendromu bulguları var ise bulgular araştırılmalıdır. Bu tip hormonal bozukluklar lazer epilasyonda olumlu yanıtı geciktirir ya da engeller.

Lazer epilasyondan sonra hastanın 2 hafta kadar yoğun güneş ışığından kaçması gerekir. Lazer epilasyonda da komplikasyonlar olabilir. Deride ağrı ve rahatsızlık hissi, folikülit, paradoksal kıl uyarılması bunlardan birkaçıdır.

Özellikle Nevüs üzerine atışlar yapmaktan kaçınmak gerekir. Kıllı bölgelerde nevüs var ise bu bölgelere epilasyon yapmamak gerekir. Nevüslü bölgelerde epilasyon ciddi yan etkiler oluşturabilir.

 

BOTULİNUM TOKSİN
Botulinum Toksin, yüzdeki kırışıkların tedavisinde kullanılan enjeksiyondur. Özellikle, sonuçlarının tahmin edilebilir olması ve uygulama kolaylığı ile etkili bir işlem olmuştur. Botulinum toksine bağlı olarak ciddi olmayan birkaç yan etki görülmüştür. Bunlar; hastanın beklentisini karşılamaması, enjeksiyon işlemine bağlı bölgede şişlik ve kızarıklık, doğru olmayan noktalara fazla dozda yapılan enjeksiyonlar sonucu estetik olmayan görüntüler.

Hastaların beklentisini karşılamak için, özellikle derin çizgilerde elde edilecek sonuçlar hakkında hasta bilgilendirilmelidir. Derin çizgilerin ancak yumuşatılabileceği tamamen yok edilemeyebileceği söylenmelidir. İşlem sonrasında uygulama yapılan bölgede morarmalar olabilir. Bitkisel ilaçlar, antienflamatuar ilaçlar, aspirin gibi kullanılması gerekmeyen antikoagülan ilaçlar kullananlarda dikkat edilmesi gerekir. Bu hastalar morarma olabileceği konusunda uyarılmalıdır. Morarmayı azaltmak için, soğuk kompres uygulaması yapılabilir.

Doğru olmayan noktalara uygun olmayan dozda yapılan enjeksiyonlar sonucu estetik olmayan sonuçlar ortaya çıkar. Bunlar; asimetri, kaş şeklinin bozulması, dalgalı alın, yorbaların belirginleşmesi.

Botulinum toksin; yüz ve boyun da dahil olmak üzere artık cerrahi veya cerrahi olmayan işlemlerde de tamamlayıcı olarak uygulanmaya başlanmıştır. Doğru uygulama ve tecrübeli hekim ile istenmeyen yan etkilerin oluşumu azaltılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.