Tiroid boynun alt tarafında bulunan adem elmasının altında yer alan ve nefes borusunun çevresini saran bir bezdir.Şekil olarak iki kanadı(lob) olan kelebeği andıran bir yapısı vardır.Bu kelebeğimsi yapının görevi bedenimizin enerjiyi kullanabilmesi ve gerektiği şekilde çalışmasına yardımcı olan hormonlar üretmektir.Örnek vermek gerekirse ne kadar hızlı kalori yaktığımızdan kalbimizin ne kadar hızlı attığına kadar vücudun birçok davranışını kontrol eden bir yapıdır tiroid. Ancak vücudu korumakla görevli olan immün sistemin bilinmeyen bir sebeple tiroid yapısını düşman olarak tanımlayarak sürekli saldırması troidin kronik iltihaplanmasına sebebiyet verir ve sonuç Hashimato tiroiditi olarak karşımıza çıkar. Hastalık ismini 1912 yılında kendisini tanımlayan Dr.Hakaru Hashimoto'dan almıştır. Dr. Hashimoto'nun tanımladığı bu hastalıkta bağışıklık sistemimiz tiroide karşı sürekli antikor üreterek bu yapının hasar görmesine ve böylece görev tanımının bozulmasına sebep olmaktadır.Bu haliyle hastalık otoimmün bir karakter taşımaktadır.

Hashimoto hastalığı kimleri etkiler?

Hastalığın kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden çok daha yüksektir. Genç yaşlarda ve özellikle genç kadınlarda görülebilen bu hastalık kendisini 40-60'lı yaşlar arasında daha çok hissettirir. Bazı hastalıklar beraberinde Hashimato tiroiditi riskini de getirebilmektedir.Bu hastalıklar içinde; tip 1 diyabet, çölyak, romatoid artrit, lupus, pernisiyöz anemi başta gelmektedir. Ailenizde veya yakınlarınızda bu hastalığı geçirenler varsa siz de risk altında olabilirsiniz. Ancak bu durum hastalığın kesinlikle genetik bir karakter taşıdığını göstermez.

Hastalığın en sık görülen belirtileri nelerdir?

Hastalıkla birlikte terlemenin azaldığı görülmüştür Soğuğa karşı artan bir hassasiyet söz konusudur Cilt kuru ve soğuktur Tırnaklar kırılgan hale gelmektedir Saç dökülmesi(alopesi) meydana gelmektedir Hastalar kaslarının güçsüzlüğünden şikayetçidir Çocuklarda büyüme gecikmesi problemi olabilmektedir Cinsel işlev bozuklukları Aşırı susama ve sık idrara çıkma Yüz ve göz bölgesinde şişkinlik Karpal tünel sendromu Açıklanamayan kilo alımı Ağır adet kanaması poblemi Dilin büyümesi Düzensiz adet görme Uyku apnesi Çabuk yorulma ve nefes almada zorlanma Anksiyete ve depresyon Yapılan işe odaklanamama durumu Kendini çoğu zaman halsiz ve bitkin hissetme Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara sık yakalanmak Saç dokusunun zayıflaması ve saç dökülmeleri Ses kısıklığı problemi Sindirim problemleri nedeniyle yaşanan kabızlık ve şişkinlik